تصور آشپزی در آشپزخانهای که بالای اجاق گازش هود وجود ندارد دشوار است. بدون وجود هود مناسب، تمامی دود، بخارات، بوها و ذرات معلق برآمده از فرایند آشپزی در فضای آشپزخانه (و حتی کل خانه) باقی مانده و آن را به محیطی ناخوشایند تبدیل میکنند. علاوه بر این مسئله، بدون وجود هود باید قید فضای آشپزی تمیز و بهداشتی را بزنید. هود تاثیر غیرقابلانکاری در جلوگیری از چسبیدن ذرات چربی روی سطوح دارد و البته که مانع از ورود دود و ذرات به داخل ریههای شما خواهد شد. در نتیجه پوشیده نیست که انتخاب یک هود مناسب براساس نیازها و فضای آشپزخانه فعلی ضروری است. اما هودها انواع و اقسام متفاوت دارند. از جمله مهمترین دستهبندیهای کلی هود آشپزخانه، هود با دودکش یا بدون دودکش است. در این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی این دو نوع مختلف خود پرداخته، مزایا و معایب هر یک را بررسی کرده و به شما در انتخاب هود مناسب کمک کنیم.
تفاوت بین هود دارای دودکش و هود بدون دودکش
هودهای مدرن آشپزخانه از یک سیستم مکش و استخراج هوا استفاده میکنند تا دود، غبار، بخار و هر نوع ذرهی معلق در هوا را از نقطهای به نقطهی دیگر منتقل کنند. در اغلب موارد، این انتقال هوا با نوعی فرایند فیلترینگ همراه است؛ در مسیر جریان هوا، فیلتری قرار میگیرد تا هوای منتقلشده را تا از ذرات، چربی و… پاکسازی کند. تفاوت اصلی بین هودهای با و بدون دودکش در همین نقطه پدیدار میشود.
هودهای دارای دودکش در انتهای مسیر تهویه، باید متصل به یک کانال (داکت) باشند که هوای خارج شده از محیط آشپزی را به محیطی بیرونی (مثلا بیرون از پنجره) منتقل میکند. وجود کانال تهویه سبب میشود که هود با کمک قدرت مکش فنهای خود، هوای آشپزخانه را به بیرون هدایت کرده و با هوای تازه جایگزین کند. در نتیجه تقریبا هیچ اثری از هوای آلوده داخل آشپزخانه باقی نمانده و همه چیز همراه با تمام دودها و ذرات، به جای دیگری منتقل میشود. در خلال این فرایند، بسته به نوع هود ممکن است فیلترینگ هم صورت بگیرد.
با این ویژگی، هودهای دارای دودکش گزینهای حیاتی برای آشپزخانههای صنعتی و تجاری هستند. این هودها همچنین در اغلب موارد برای استفاده خانگی نیز مناسباند، همانطور که احتمالا اشکال مختلف آنها را در خانهها دیده باشید. اما ضرورت وجود یک راه برای انتقال هوا به محیط بیرون از آشپزخانه، انعطافپذیری این هودها را برای استفاده خانگی پایین میآورد. در صورت عدم وجود کانالکشی یا غیرممکن بودن دسترسی هود به محیط بیرونی، امکان استفاده از این نوع هود محدود میشود.
اینجاست که هودهای بدون دودکش وارد داستان میشوند. طراحی ظاهری هودهای بدون دودکش ممکن است با یک نگاه تفاوت چندانی با هود معمولی نداشته باشد، اما عدم نیاز اتصال به کانال دودکش بزرگترین وجه تمایز این نوع هود را رقم میزند. سوال اینجاست که اگر هودهای بدون دودکش احتیاجی به کانال ندارند، پس چگونه مشکل هوای آلوده هنگام آشپزی را حل میکنند؟
هودهای بدون دودکش توانایی خارج کردن هوا را از محیط آشپزخانه به بیرون ندارند. در عوض، این هودها به کمک فنهای قوی، هوا را از داخل یک فیلتر فعال (معمولا فیلتر ذغالی) عبور داده تا آن را تا جای ممکن از آلودگی و ذرات پاکسازی کنند. این هوای فیلترشده سپس دوباره به داخل محیط آشپزخانه برگشته و یک چرخهی تهویهی بسته را ایجاد میکند.
واضح است که عدم نیاز به کانالکشی، هودهای بدون دودکش را به گزینهای ایدهآل برای استفاده در شرایط محدود تبدیل میکند. کیفیت عملکرد هودهای بدون دودکش بشدت به کیفیت ساخت، موتور، فیلتر و… وابسته است. با این حال بهطور کلی، این هودها در مقایسه با هودهای دارای دودکش، توانایی پایینتری در خارج کردن رطوبت و گرما هنگام آشپزی دارند، چرا که هوا داخل آشپزخانه باقی میماند. بدین ترتیب ممکن است هوا به کمک فیلتر فعال تا حد زیادی از آلودگی، دود و ذرات پاک شود، اما محیط آشپزخانه به مرور هنگام آشپزی شرجی خواهد شد. فیلترهای فعال این هودها نیز طبیعتا احتیاج به رسیدگی بیشتری دارند.
عموما این باور وجود دارد که هودهای بدون دودکش صدای بیشتری نسبت به هودهای معمولی تولید میکنند، یا قدرت آنها در پاکسازی هوای آشپزخانه پایینتر است. با این حال، همانطور که پیشتر ذکر شد، عملکرد هود، چه با و چه بدون دودکش، تا حد بسیار زیادی به نوع و کیفیت موتور، فیلتر و طراحی آن بستگی دارد. بهطور کلی هودهای بدون دودکش احتیاج به موتورهای قدرتمندتری دارند تا هوا را داخل آشپزخانه به گردش درآورند، که این میتواند تا حدی صدای تولیدی آنها را بالاتر ببرد. با این حال، انعطافپذیری آنها در نصب در هر نقطه بدون نیاز به کانال، هودهای بدون دودکش را به تنها گزینه در شرایط محدودیت نصب تبدیل میکند.
خوشبختانه، امروزه هودهای دوگانه هم در بازار موجود هستند که توانایی نصب با یا بدون دودکش را دارند. برای مثال، هودهای آشپزخانه مدرن موندو را میتوان برای نصب بدون دودکش به فیلتر ذغال فعالی مجهز کرد، یا در صورت وجود کانالکشی، از فیلتر آلومینیومی سه جداره بهره برد.
در نهایت انتخاب بین این دو گزینه بستگی به شرایط آشپزخانه و ترجیح شخصی شما هنگام آشپزی دارد. هودهای بدون دودکش را میتوان تقریبا در هر نقطهای بدون نیاز به هزینه برای کانالکشی یا پیدا کردن راهی برای قرار دادن لوله تخلیه، نصب کرد. از آن سو هودهای دارای دودکش، محیطی عاری از آلودگی، دود و رطوبت را هنگام آشپزی به ارمغان میآورند، اگر که امکان کانالکشی هوا به خارج از آشپزخانه را داشته باشید. گزینه سوم که شاید بهترین گزینه هم باشد، استفاده از هودهای دارای قابلیت نصب با یا بدون دودکش، همچون محصولات مدرن شرکت موندو است.